Er zijn verschillende manieren om zelf wietolie te maken. Het grootste verschil zit hem in de prijs. Wietolie maken kan erg duur zijn. Toch is er ook een manier om de kosten binnen de perken te houden; wietolie maken op basis van hasj. Hieronder zullen we uitleggen waarom het maken van hasjolie wat ons betreft een slimme keuze is. En belangrijker nog: we vertellen hoe dit precies in zijn werk gaat.

Wiettoppen, knipafval en hasj

Wie de mogelijkheden om wietolie te maken eens nader bekijkt, ziet meteen waarom het zo duur kan zijn. Voor slechts een klein beetje wietolie is vaak al veel materiaal uit cannabisplanten nodig. Wiettoppen bevatten veel cannabinoïden, maar zijn ook prijzig. En kiest u voor knipafval, dan is er weer een ander probleem: hoewel het goedkoper is, bevat het minder werkzame stoffen.

Daarnaast is voor het maken van wietolie doorgaans veel alcohol vereist. En ook alcohol is helaas erg duur.

De voordelen van hasj

De oplossing voor bovenstaande problemen? Hasj. Om een doodeenvoudige reden: als u met hasj wietolie maakt (hasjolie dus), worden de kosten op twee manieren verlaagd. Ten eerste kan een brok hasj maar liefst veertig tot vijftig procent werkzame stoffen bevatten, cannabinoïden dus. En daar komt nog eens bij dat voor hasjolie minder alcohol nodig is.

Dit alles betekent overigens niet dat hasj minder sterke olie oplevert, integendeel. Vaak komt uit hasj een veel effectiever eindproduct tevoorschijn dan wanneer van wiettoppen of knipafval gebruik wordt gemaakt.

Prijzen vergelijken

Wat zijn de prijsverschillen dan precies? Nou, voor een flesje wietolie dat is gemaakt op basis van knipafval of cannabistoppen is zo’n vijftien tot twintig gram wiet nodig. Een gram wiet is tussen de negen en vijftien euro. Oftewel: aan een flesje bent u minstens 135 euro kwijt. En dan is er nóg een probleem, want in Nederland mag iemand slechts vijf gram cannabis in één keer aanschaffen.

Laten we dat nu eens vergelijken met hasj. Voor een flesje hasjolie heeft u slechts vijf gram hasj nodig. Een gram hasj kost circa zes tot twaalf euro. Kortom: dan heeft u ineens genoeg aan 30 euro. En ook dat andere probleem is meteen opgelost, want vijf gram hasj kunt u wél gewoon in één keer kopen.

THC én CBD

Een ander voordeel van hasj is dat hasj vaak van wilde cannabisplanten afkomstig is. Dit geldt in het bijzonder voor hasj uit het buitenland, zoals uit Marokko. Deze cannabisplanten bevatten vaak CBD, en aan CBD worden medicinale krachten toegeschreven.

Zelf hasjolie maken

Goed, inmiddels zal duidelijk zijn waarom wij hasjolie zo geschikt vinden. Nu zullen we uitleggen hoe u zelf hasjolie kunt maken. U dient het volgende in huis te halen om met de productie aan de slag te gaan:

  • 5 gram hasj
  • Alcohol (puur)
  • Precisieweegschaal
  • Pipetflesje
  • Kleine trechter
  • Een glas
  • Flessenwarmer
  • Koffiefilter dat gewassen kan worden
  • Klein potje

*Tip: een aantal van deze artikelen kunt u kopen in onze webshop.

Stap 1: schoonmaken

Het is van groot belang dat alle spullen die u gebruikt volkomen schoon zijn. Alleen dan kunt u goed werkende, schone producten maken. Daarom is het heel verstandig om eerst alle spullen even grondig te wassen. Gebruik vooral heet water, zodat u er zeker van bent dat de bacteriën zijn verdwenen.

Stap 2: wegen

Mocht er een deksel op het kleine potje zitten dat u heeft gekozen, haal dat er dan af. Daarna dient u het potje te wegen met de precisieweegschaal. Noteer het exacte gewicht even, zodat u het niet vergeet. Dit is belangrijk omdat u, wanneer u de olie heeft gemaakt, opnieuw zult gaan wegen. Het verschil tussen de twee aantallen geeft aan hoeveel olie u precies heeft overgehouden.

Stap 3: hasj en alcohol mengen

Allereerst moet u de hasj verbrokkelen. Het hoeft niet helemaal perfect te worden verbrokkeld, een beetje is genoeg. Doe de hasj daarna in het glas. Vervolgens voegt u de alcohol toe: 75 ml, om precies te zijn.

Nu is het tijd om even af te wachten. Enkele minuten. Zodat de alcohol de tijd krijgt om de hasj los te weken. Toch zult u ook na het wachten nog steeds brokjes hasj zien. Deze brokjes dient u handmatig los te prikken, bijvoorbeeld met een satéprikkertje. Het is ook mogelijk om hiervoor metaal gereedschap te gebruiken. Dat is zelfs beter, omdat de alcohol dan niet in het gereedschap kan trekken.

Na afloop van deze stap dient de hasj in de alcohol helemaal fijn te zijn geworden. Dit is het moment waarop u het glas mag afdekken. U kunt hiervoor bijvoorbeeld keukenfolie gebruiken. Het maakt niet al te veel uit wat u gebruikt, als het glas maar is afgedekt. Daarna laat u het geheel vijftien minuten staan.

Wanneer u vijftien minuten heeft gewacht, roert u opnieuw in het glas. Houd goed in de gaten of u tijdens het roeren nog brokjes ziet zweven. Roer dan nog even stevig en wacht opnieuw vijftien minuten. Pas wanneer alle brokjes zijn verdwenen en u echt alleen nog stoffige massa waarneemt, bent u klaar voor de volgende stap.

Stap 4: filteren

Pak het potje dat u gewogen hebt er weer bij. Stop de kleine trechter hierin. Stop vervolgens het filter in de trechter. Het doel van deze stap is om een zo puur mogelijk eindproduct te maken. Filteren is nodig om alleen de belangrijke bestanddelen over te houden.

Neem het goedje dat u in de vorige stap hebt gemaakt – hasj gemengd met alcohol – en giet dit in het filter. Wees voorzichtig! Wanneer u dit te gehaast doet, kan het filter namelijk overstromen. Dit komt omdat de stof onderin komt te liggen en de alcohol daardoor moeite heeft om door te lopen.

Er blijft altijd iets achter in het glas. U kunt een beetje extra alcohol gebruiken om dit los te weken en het alsnog in het filter te gieten. Zo voorkomt u verspilling. Daarna heeft u slechts geduld nodig. Het kan even duren voordat het goedje volledig door de trechter is gekomen, maar dat geeft niks. Zo hoort het te gaan.

Wanneer u klaar bent met gieten, is het slim om de keukenfolie er weer bij te pakken. Hiermee kunt u het filter afdekken. Anders kan er namelijk stof in uw product neerdalen. Overigens is dit sowieso verstandig, om de alcohollucht een beetje in te perken. Die lucht is niet al te prettig voor in huis.

Als het laatste druppeltje alcohol in het potje terecht is gekomen, zit deze stap er bijna op. Knijp het filter nog even aan zodat ook de restjes in het potje terechtkomen. Wat daarna nog in het filter blijft zitten, kan gewoon worden weggegooid. (Tenzij u er iets anders van wilt maken, zoals brownies. Dan moet u er even een bal van draaien, inpakken met keukenfolie en in de ijskast bewaren.)

Stap 5: verdampen

Vul de flessenwarmer tot een kwart met water. Zet de flessenwarmer aan op de hoogste stand. Let op: ook dit kan een tijdje duren. Wees vooral niet ongeduldig. Mocht het u te lang duren, dan kunt u de flessenwarmer even uitzetten en op een later moment verdergaan.

Stop nu het potje met het mengsel in de flessenwarmer. Vul het geheel aan met water tot het moment waarop het potje begint te drijven. Het is van groot belang dat de flessenwarmer niet zonder water komt te zitten. Check daarom elk uur of het water er nog in zit.

Het verdampen brengt overigens een nare geur teweeg. Zet daarom een raam open tijdens dit proces. Of doe het bijvoorbeeld buiten in de tuin. Ook is het van belang dat u de damp niet inademt.

Wanneer is het klaar? Waarschijnlijk na ongeveer zes tot acht uur. U bent klaar wanneer de alcohol volledig is verdampt. Wat overblijft, is olie. Een stroperig goedje op de bodem van het potje. Het is slim om zelfs dan nog even te wachten, het liefst nóg vier uur. Dan weet u echt zeker dat het klaar is.

Stap 6: afronden

Hoera, het zit erop! Nu kunt u het potje opnieuw wegen om erachter te komen hoeveel hasjolie u precies gemaakt heeft.

Stap 7 (optioneel): verdunnen

Het is ook mogelijk om de hasjolie te verdunnen met bijvoorbeeld olijfolie. Mensen doen dit om de hasjolie gemakkelijker te kunnen doseren. Dat is geheel aan u. Kokosvet wordt hiervoor ook weleens gebruikt. Het lichaam kan kokosvet namelijk makkelijk opnemen. Wanneer u voor zo’n mogelijkheid kiest, is het verstandig om daarna de olie nog eens in de flessenwarmer te stoppen. Hooguit een uurtje.

Stap 8 (optioneel): van THCa naar THC

De hasjolie bevat in principe THCa. Wanneer u daar liever THC van maakt, moet u de hasjolie nog even dertig minuten in de oven doen op een stand van 120 graden. Decarboxyleren, wordt dit genoemd. Dit is dus optioneel.

Bewaren en doseren

Bewaar de hasjolie in het pipetflesje. Daarmee kunt u de hasjolie doseren bij gebruik. Het is ook mogelijk om de olie in een capsule te stoppen, dit doen mensen die de smaak onprettig vinden. Bij capsules treedt het effect op na twintig minuten. Bij druppels duurt dit vaak vijf  tot vijftien minuten.