Voor veel mensen is wietolie iets nieuws. Daarom geven we hier, kort samengevat, alle bruikbare informatie die over wietolie bekend is.
In het kort: wietolie is een olie gebaseerd op cannabis – geheel plantaardig – die veel THC bevat.
En THC is dan weer het stofje uit de cannabisplant dat een psychoactieve werking heeft, waar gebruikers high of stoned van kunnen worden.
Hoe wietolie wordt gemaakt
Een cannabisplant bevat bloemtoppen. In die bloemtoppen zit hars. De hars is waar de wietolie uit ontstaat. Door een proces dat extractie wordt genoemd, en dat met behulp van alcohol wordt gedaan, ontstaat uit de hars een substantie die iets weg heeft van stroop. Dit is de onverdunde wietolie. Het is dus in theorie een vrij makkelijk klusje, maar natuurlijk verschilt weer per productieproces wat voor olie het precies is. Hoeveel THC de olie bevat, bijvoorbeeld.
De werking van wietolie
In wietolie zit dus THC, en dit is een stofje uit de cannabisplant. Wanneer iemand wietolie inneemt, wordt de THC vrij snel door het lichaam opgenomen.
Elk lichaam heeft receptoren – receptoren CB1 en CB2, om precies te zijn – die de actieve stoffen van de olie ontvangen. Vervolgens worden deze receptoren door de olie actief. De ene receptor, CB1, zit in het centrale zenuwstelsel van het lichaam. De andere, CB2, zit in het immuunsysteem.
Hoe te gebruiken
Wietolie kan gewoon oraal worden ingenomen. Via de mond dus. Dit kan door enkele druppels meteen onder de tong aan te brengen, of door de olie te mengen met iets anders, bijvoorbeeld door de olie gewoon in het eten te verwerken.
Dan is de volgende vraag natuurlijk hoeveel iemand dan precies moet nemen. Maar dat is vooral afhankelijk van de wensen van de gebruiker. Het is altijd het meest verstandig om met een klein beetje te beginnen (één druppeltje), en zo langzaam op te bouwen naar een hoeveelheid die voor u het best werkt. De eigen ervaring geeft hierover altijd de beste informatie.
Is wietolie dan niet gewoon vergelijkbaar met een joint?
Zeker, er zijn overeenkomsten tussen wietolie en een joint. Het is ook mogelijk om gewoon voor een joint te kiezen, in plaats van olie. Maar daar kleven nadelen aan.
Er zijn dus ook veel verschillen tussen de twee. Ten eerste is het bij wietolie niet nodig om iets te roken. Daarnaast is wietolie veel makkelijker te doseren. Zo kan de gebruiker zelf in de hand houden of hij/zij stoned wordt. Een joint is vooral handig voor iemand die graag rookt, en iemand die wiet vooral gebruikt om de psychoactieve werking.
Het endocannabinoïdesysteem
Een andere uitstekende manier om uit te leggen wat wietolie met het lichaam van een mens (of dier) doet, is het endocannabinoïdesysteem. Cannabinoïden zitten namelijk niet alleen in de cannabisplant, maar ook in uw lichaam.
Het endocannabinoïdesysteem is er om uw lichaam in balans te houden, bijvoorbeeld door het afweersysteem scherp te houden, uw slaapritme in orde te brengen en uw spijsvertering goed werk te laten verrichten. De cannabinoïden in de cannabisplant, zoals CBD, kunnen juist aan dit systeem een bijdrage leveren.
De twee verschillende soorten cannabis
Er zijn vele vormen van cannabis, maar die zijn op te delen in slechts twee categorieën: Sativa en Indica. Al het andere valt daar dus onder.
Wietolie kan gemaakt worden van Sativa-cannabis, Indica-cannabis, of een combinatie van beide.
Sativa-cannabissoorten worden met name gekweekt in de gebieden rondom de evenaar. Voorbeelden zijn Mexico, Thailand, en – natuurlijk – Jamaica. Kenmerk: u krijgt er energie van = high.
Indica-soorten hebben een oorsprong die wat meer in het oosten ligt, in landen als India en Tibet, maar ook Pakistan en Afghanistan. Kenmerk: u kunt zich ontspannen en het brengt u rust = stoned.
De grote drie: Rick Simpson, Wernard Bruining en Rinus Beintema
Een naam die vaak voorbijkomt wanneer wietolie wordt besproken, is Rick Simpson. Hij is namelijk één van de grondleggers. Toen hij na een ongeluk medicatie kreeg voorgeschreven die niet hielp, ging hij zelf met de cannabisplant aan de slag. Hij maakte THC pasta, ook wel genoemd: Rick Simpson Olie. De THC pasta verdunde hij met een plantaardige olie (bijvoorbeeld: hennepzaadolie) en zo maakte hij verdunde wiet olie.
Ook in Nederland zijn er enkele bekende namen als het gaat om cannabis en wietolie. Wernard Bruining en Rinus Beintema zijn hiervan het beste voorbeeld. Zij hebben de olie naar Nederland gebracht, kunnen we wel stellen.
Bruining is de oprichter van Mediwiet, een stichting die zich focust op de zelfredzaamheid van medische patiënten – met behulp van cannabis.
Beintema is vooral bekend als activist. Hij heeft cannabis social clubs opgericht door heel Nederland, waar medicinale wiet olie verkrijgbaar was.
De effecten van wietolie
Het is voor ons helaas niet mogelijk om standpunten in te nemen als het gaat om de medische voordelen van wiet olie. Dat is simpelweg bij wet verboden. Daarvoor dient u zelf even de bekende mediakanalen te raadplegen.
Zelf wietolie maken
Het is ook niet toegestaan om wiet olie kant-en-klaar aan te bieden. Ook dat is illegaal. Maar wat u wel kunt doen, is de hulpmiddelen en ingrediënten aanschaffen waarmee u zelf wietolie kunt maken. En die benodigdheden zijn online gewoon beschikbaar, bijvoorbeeld in onze webshop.
Wietolie kopen
Is het teveel werk voor u om zelf wietolie te maken? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen u doorverwijzen naar een betrouwbare Cannabis Social Club.