In vergelijking met Frankrijk mogen we in Nederland en België nog van geluk spreken wat betreft het beleid rond cannabis. In Frankrijk is niet alleen het bezit van cannabis verboden, maar ook het gebruik op zich en de teelt, zowel voor recreatief als therapeutisch gebruik.

Opvallend is dat het zelfs bij wet verboden is om cannabis in een positief daglicht te stellen, dit wordt gezien als aanzetten tot druggebruik.

De laatste jaren is de drugswetgeving gelukkig wel wat milder geworden. Mensen die betrapt worden op het roken van cannabis krijgen nu vaker een cursus opgelegd dan een effectieve gevangenisstraf of geldboete.

Je zou denken dat er maar weinig mensen in Frankrijk van cannabis houden, maar niks is minder waar. Ter vergelijking, in Frankrijk wordt er zelfs meer cannabis geconsumeerd dan in de meeste landen met een lossere wetgeving zoals bijvoorbeeld Nederland.

Van de 67 miljoen Franse inwoners zijn er maar liefst 5 miljoen Fransen die af en toe cannabis consumeren, 1,4 miljoen doet het regelmatig en 700.000 Fransen consumeren het op dagelijkse basis. Ondanks het repressieve beleid staat Frankrijk in de top 5 van landen waar het meeste cannabis wordt geconsumeerd.

Cannabisolie (olie met THC) is evenzeer verboden in Frankrijk. Wat wel mag is CBD-olie, dat wordt in Frankrijk net als in Nederland gedoogd. CBD-rijke cannabis waar een maximumpercentage van 0,2% THC in zit is eveneens toegestaan.

CBD-shops rijzen er bijgevolg als paddenstoelen uit de grond, zeer tegen de zin van de politiek. Maar dankzij de mazen in de wetgeving is het niet verboden om cannabisproducten met een THC-waarde lager dan 0,2 % te verkopen.

Auteur: Eef de Bruyne