Spanje en cannabisolie: wat zegt de wetgeving?

Zijn cannabisproducten in Spanje nu legaal of niet? Een kort antwoord is niet te geven. Daarom hebben we de belangrijkste regels hieronder voor u samengevat.

Novel Food Verordening

Een zeer belangrijk onderdeel van de moderne Spaanse wetgeving is de Novel Food Verordening. Dit houdt in dat sommige nieuwe voedingsmiddelen door regels worden beperkt. Helaas valt ook cannabisolie onder deze verordening.

Wie de Europese Unie-regels een beetje kent, brengt daar meteen tegenin dat de Novel Food Verordening niet verplicht is voor alle landen. Elk land mag zelf bepalen of het zich aan deze verordening houdt. Niets is minder waar. Maar Spanje heeft er juist voor gekozen om zich wél aan deze regels te houden. Kortom: geen vrije Spaanse cannabismarkt.

Hierdoor is de wettelijke status van cannabisolie in Spanje niet al te best. De overheid heeft van verkopers geëist dat ze de handel stillegden. Er mocht ook absoluut geen reclame meer voor cannabisolie worden gemaakt. Dit gold niet alleen voor fysieke winkels, maar ook voor aanbieders van CBD-producten op het internet. Zo werd het producenten vrijwel onmogelijk gemaakt om nog producten als CBD-olie of CBD-softgels te maken. Ze leverden immers geen geld meer op.

Verschil tussen CBD-producten onderling

Maar let op: deze wetgeving betreft alleen CBD-producten die de gebruiker inneemt. CBD-olie gaat via de mond naar binnen, en valt hier dus onder. Maar CBD-cosmetica, bijvoorbeeld een zalfje dat men op de huid smeert, valt hier niet onder. Oftewel: deze producten mogen wel degelijk in Spanje worden verkocht, en liggen dan ook overal gewoon in de winkel, zowel fysiek als online.

Wietteelt

Daarnaast bevinden ook de regels over wiet zich in een grijs gebied. Men mag in theorie thuis gewoon wiet kweken. Dat geldt ook zeker voor soorten die vol met CBD zitten. Wie dat te veel werk vindt, kan ervoor kiezen om henneptoppen in zogeheten cannabisclubs te kopen. Die zitten in de grote steden, zoals Barcelona en Valencia.

Alleen gelden hier belangrijke voorwaarden bij. Allereerst mogen alleen cannabissoorten worden gebruikt die volgens de Europese Unie gecertificeerd zijn. En ze mogen nooit meer dan 0,2 procent THC bevatten. Tot slot mag er alleen worden gekweekt voor het produceren van zaden en vezels. Voor CBD-extractie heeft u dan weer een vergunning nodig.

Gratis verzending naar Spanje

Wanneer u in onze webshop een bestelling doet van 50 euro of meer, dan bezorgen wij die bestelling gratis bij u in Spanje.